На изложба в Етнографския музей на Бургас показват австрийски коледни играчки

...
На изложба в Етнографския музей на Бургас показват австрийски коледни играчки
Коментари Харесай

На изложба в Бургас показват австрийски коледни играчки на 100 години

На изложба в Етнографския музей на Бургас демонстрират австрийски коледни играчки на 100 години, оповестяват уредниците.

„ В експозицията, са включени същински шедьоври от фонда на музея “Тиха нощ “. Преобладават ангелите, които са се употребявали за връх на елхата. Знаете ли, че преди коледните дръвчета са били украсявани с ябълки, като спомен за райската дърво, това символизират в действителност топките. Шишарките-плодородието, камбанките-хармонията и свързват небето и земята със своя възвишен звън, ядките припомнят за Божия проект за света и хората в него, а сламената звезда, знак е яслата, в която е лежал бебето Исус. ”, изяснява доц.д-р Радостина Иванова-Мишинева, Почетен консул на Австрия в Бургас, по чиято самодейност гостува изложбата.

Ръководителите на Културния съюз, който ръководи двата музея в австрийския град Ваграйн - музеят „ Тиха нощ “ и къщата музей „ Вагерл “, Мария Валхофер и Карл Хайнц Кройцзалер са в Бургас, с цел да подредят и показват изложбата.

Старинните коледни играчки с богата и забавна история се демонстрират за първи път у нас. Това се случва в границите на съдействието сред Културния съюз „ BLAUES FENSTER “-Ваграйн и Регионален исторически музей-Бургас, по самодейност и със съдействието на Почетното консулство на Австрия в Бургас. В изложбата са показани още остарели коледни картички и книги, които допълват коледната магия.

Като жест на гостолюбие и в духа на културното партньорство сред Бургас и Ваграйн, в двора на Етнографския музей възпитаници от всички трети класове на ОУ “ Васил Априлов “ демонстрираха български коледни обреди и обичаи пред гостите от Австрийския културен съюз.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР